Lala pathway

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Wednesday, December 25, 2013

Hijrah Cintaku - Bila sampai seru. Tata 2013

Haa,  ni bukan sampai seru nak kawen ke nak tunang ke hape cik bedah sume.
Sekarang baru aku faham perasaan orang yang da 'sampai seru' untuk berubah.
Pernah aku tanya, kenapa dia tu tak kawen2 lagi, sume da cukup lengkap...
"ala.. dia tak sampai seru lagi la tu..."
artis2 pun selalu guna ayat... "saya akan berubah bila sampai seru nanti...."

Jadi sukalah aku untuk katakan, sampai seru ni macam korang da dapat an-Nur atau hidayah dari Tuhan.
Alhamdulillah. =)

Aku tiba2 ni nak update blog hari ni, selepas lama menyepi.
Balik dari pertandingan bola tampar sukan Jabatan Sains Marin (JSM) wakil kos haritu, aku terus siap2
nak pergi ceramah Hijrah Cintaku by Fatimah Syarha. Dalam kepala aku dapat rasa, aku mesti akan berubah je lepas dengar ceramah ni. Balik dari ceramah, lama aku termenung panjang...
Malam tu buat aku tahajjud, buat solat sunat. Mungkin aku da dapat seru untuk berubah. Aku bertuah sebab Allah da bagi hidayah untuk aku, untuk berubah. Percayalah, bila sampai saatnya, korang dengan rasa rela hati untuk berubah, perasaan tu sukar digambarkan. Korang sendiri akan rasa tuntutan untuk berubah, akan rasa sendiri dalam diri. Pada saat tu, airmata sendiri akan mengalir mengenangkan kesilapan dulu. Dan akan mungkin rasa takut untuk berubah, bimbang tak mampu nak bertahan.

Aku pernah dengar satu cermah ni, sekali Hidayah tu datang, jangan sia2 kan. Sebab kita tak tahu bila lagi Allah akan buka pintu hati kita. Pegang kata2 tu, aku yakin, Hidayah ni da sampai. Suda sampai seru untuk aku berubah. =) Hidayah tu memang takkan datang bergolek. Betul. Aku percaya, Hidayah tu datang lepas aku pergi dengar ceramah Ustazah Fatimah Syarha. Aku rasa rohani aku da lama kosong dengan pengisian agama, usrah pun aku da lama tinggalkan. Mungkin inilah masanya. Allah da tentukan untuk aku.


Hijrah ini satu tuntutan dalam hidup. Kadang terdetik dalam diri, sampai bila aku nak terus macam ni. Untuk dapat 'seru' tu kena berusaha. Sesungguhnya Hidayah itu milik Allah. Lagikan pelacur jika diberi Hidayah oleh Allah, dia akan lebih mulia dari kita. 

Pada yang takut untuk berubah, bimbang tak mampu nak istiqamah, takpa, kita perlahan, yang penting azam untuk berubah sebaik mungkin. Sebab hidup kita di akhir zaman ni hanya sementara. Banyak yang aku dapat sepanjang ceramah Utz. Fatimah Syarha tu, banyak yang terkena batang hidung sendiri. "Bila kita da biasa buat maksiat, keluar berdua.. kita rasa menda tu macam biasa je....tak rasa berdosa.." Memang menda ni padu kat muka aku, hukhukhuk! Keluar dating sesuka hati, tanpa ada tujuan pun, untuk bercanda bersuka ria. hoho! Tapi perlahan2 lah kita berubah. Aku pun sedang cuba untuk berubah. Semoga kita semua mampu mencapai sebaik mungkin sebagai hamba Allah. InsyaAllah.

"Nabi waktu berhijrah dari Kota Mekah ke Kota Madinah pun, baginda bukan keseorangan, baginda bawak pengikut, sahabat2 baginda... Jadi, kita cuba cari teman untuk sama2 berhijrah, kalau takda teman pun, cuba dekatkan diri dengan orang2 baik.... :) " - Utz. Fatimah Syarha.

Inilah Ust. Fatimah Syarha & suami dia ^^. Nak bergambar pun berebut. huhu!
Terima Kasih Ustazah atas ilmu bermanfaaat ini.
May ALLAH shower you both with blessed. Ameen! 

Ada banyak video ceramah ustazah kelahiran Ganu ni kat youtube, boleh dengar. best2 sume :3
Yang ni highly recommended.




Cinta itu fitrah. Cinta Allah, cinta Abadi. Biarlah dia mencintaiMu lebih dari menyayangiku.







nota kaki: lama aku tak menulis di blog. Aku kekangan masa, huhu~ sibuk berprojek tahun akhir bersama penyu, sibuk cari tempat intern, buat darf thesis, berbolok2 dengan final exam lagi. hoho~ ni Bulan terakhir aku bersama anok2 penyu. =) Take care. wish me luck! ^_^





Anak penyu mamma ^_^ olololoo sayam2..  :D
*kikikikikiii


Friday, November 22, 2013

Hujan seolah mengerti

Hari khamis, macam biasalah. Hari Khamis hari untuk buat projek tahun akhir. Dari pagi sampai ke petang, hujan seolah terus terusan memuntahkan isi perut. Air di sekitar kampus da makin naik. Masuk harini, da tiga hari hujan non-stop.

Tapi, hujan tak menghalangkan niat aku dan KakMira nak jumpa Prof Liew. Minggu lepas da jumpa Dr. Juan. Bangak jugak kena bebel pasal proposal. Itu ini, blaa blaaa blaa... Minggu ni plak jumpa Prof Liew. Berbekalkan payung, dengan kasut getah ungu aku tu, aku jalan laju2 meredah hujan pagi ke rumah KakMira. Dalam 3minit sampaila, umah kiteorang kentut pon boleh dengar.

Dari rumah KakMira kiteorang terus berjalan ke fakulti. Jalan kaki. Basah tetap basah walaupun berpayung. Da la sekarang baju kena berjimat. Cuaca macam ni, stok baju selalu suntuk, ye la lambat kering. Huhu! Kiteorang kalau berjumpa mesti tak benti la cakap nye.

Akhirnya, sampai la ke bilik Prof Liew. Aku da cuak2, KakMira ngan aku masing2 pandang2. Tiba2 kehilangan kata2 bila depan Prof Liew. Tiba2 aku terkeluar.
'So?' The awkward moment. Somehow, it blurts from me! Huhu! 
Panjangla boraknya ngan Prof Liew. Like father and daughters. Prof Liew pun tak baca lagi proposal kiteorang, katanya takda mood. Ye la, sapa nak ada mood, dengan situasi macam tu. Kalau aku, mau 3 hari 3 malam jadi cendawan kuyu. *sobsob!

Akhirnya, dua2 orang nangis depan Prof Liew. Sob sob! ='( Aku pegang kata2 dia sampai ke hari....

"Whatever you do, make sure you always make your parents feel that you need them... Same case with me, i have nothing against him, maybe now for me to play with my grandchildren, spend more time with family..travel..."

Pemergian Prof Liew akan digantikan dengan kedatangan 4 orang Professor baru. But, none of them expert in turtles. Prof Liew sarat dengan idea, ilmu dan tiap kali aku jumpa dia, dia mesti ada je solution for my every problems. Aku ngan KakMira ingatkan ni hari terakhir dia, tapi dia akan habiskan sem ni, dan baru berhenti buat selamanya. Dah dua kali contract Prof Liew extend, dan kali ni VC tak nak extend lagi. That is really heartbreaking part. ='( not only for us pur students but also for lecturers.
Prof Liew dan Prof Chan antara yang pertama kisahkan pasal penyu, dan Prof Chan is founder of Chagar Hutang.

Lepas jumpa dia, aku da lega sikit. He opened my eyes, motivate us. And what made me so impress, dia positif. Itulah Prof Liew, orangnya sangat tenang dan penuh dengan idea. Macam2 dia nasihat aku ngan KakMira, sharing his study life, about his projects and the most important thing is, he always positive and calm. Tapi dari mata dia, aku tahu dia sedih. Aku boleh nampak, aku boleh rasa. Saat kiteorang nangis, hujan pun seolah memberi mood yang sama...

Selagi Prof Liew ada disini, aku akan gunakan ilmu dia sehabis baik. Whatever it is, always be positive. Look at the bright side... 




Nota kaki: life must go on. Every cloud has a silver lining. =)


Sunday, November 10, 2013

Proposal Presentation Final Year Project!

Alhamdulillah~
Finally, lepas berhempas pulas buat proposal dengan slide pembentangan proposal, sekarang boleh tarik nafas lega sikit. Agak terlewat aku nak share kat blog, aahh tapi bia r, nak share jugak! Haha

Gila laa cuak masa nak present tu. Masa hari kejadian, kebanyakan budak Marine Science buat pasal fizikal thingiess, jadi buat kat bangunan FMSM tingkat 1, pastu budak2 Marine Biologi, of course la buat pasal Bio punya hal kan, jadi duk tingkat 2. Jadi, tak ramai budak sains marin yang buat pasal Bio2 ni. Jadi duduknya aku membentangkan pasal Penyu di tingkat 2. Pheewww! Memang cuak gila vangangg la. Sampai aku cakap  laju giloooss! Masa pembentangan 7 minit sorang, pastu QnA 5 minit kot, tapi mostly memang lebih la 5 minit. Bukan mostly, semuanya lebih dari 5 minit.

Especially yang aku, masa aku present ada 3 lecturers, Mr. Yong, Dr. Siti ngan Dr Ros. Mr. Yong la banyak kenakan aku. Hahhaa. Bila pikir2 balik, soalan Mr. Yong tu sume aku boleh jawab. Tapi nak wat macam mana, time kat depan tu bila nervous, sume jadi huru hara. Huhu! Bila da lepas present, duk diam2, barulah 'haaa! Padahal jarak penyu ngan kamera tak penting, as long as we got the pattern of the scute!' Hahahaa! Sekarang baru terfikir jawapan yang padu untuk soalan2 yang kena tanya tu. Sob sob!
And, aku ingat aku sorang je rasa macam tu, rupanya geng2 aku yang lain pun sume rasa benda yang sama.

Jadi, kalau korang pun macam tu, don't worry. You are not alone.

Sebenarnya, pembentangan kertas kerja projek tahun akhir ni memang bagus. Korang akan sedar dan tahu mana kurang, mana baik projek korang. Dengar pendapat dari orang lain selain dari spervisor korang sendiri. Proposal  Presentation of Final Year Project is a must, also to make sure, people from others field also can understand what we are doing.

So, to sum up, for those will be going to enroll subject Projek Ilmiah Tahun Akhir ( PITA) korang boleh la slow2 fikir nak buat projek tentang apa. Tak lepas subjek ni, korang tak bergraduat tauu! Huhu!

Aku buat pasal 'Analysis of Scute patterns of hatchlings and their mother of green turtle at chagar Hutang Redang Island.' Tajuk tu mungkin akan berubah banyak kalii sebelum korang berjaya dapatkan tajuk yang betul2 menepati objektif korang.

Biasanya, lecturer boleh detect student yang buat kerja last minute. Dan memang ada yang kandas PITA. Huhu! Jadi, best of luck! 


Photo of the day.
1. Partner in crime - with kak mira
2. Tengok Dr. Ros gile garangg laa, tengah marah2 pasal tulis reference APA format tak betul, intext citation salah.. Blaa blaa! Huhu gila scary lah!
Selebihnya, kita raikan kejayaab kita dengan GCB! Hahha!



Nota kaki: you never know how strong you are... Until being strong is the only choice you have. - Cayla Mills


Monday, October 7, 2013

Bahayanya 'Comfort Zone' 1

Dalam hubungan mesti ada pasang surut kan...

Kadang, bila kita da secure dengan relationship, we tend to be ignorant. Kalau dulu kita lain, benda hal kecil2 kita jaga lagi, tapi sekarang... Kecil2 hal tu, langsung tak penting dimata kita.

Aku amik satu situasi.
Si M bukan nama sebenar cakap, dulu jalan ngan laki dia pegang tangan, tapi sekarang... Laki jalan dulu, dia ngan anak ikut belakang. Memang la benda tu somehow nampak kecik je dimata kita, tapi pada insan yang merasa? Kita tak tahu. Kalau dulu kita pegang tangan dia, takkan sekarang da tak heran nak pegang tangan dia? Come on la, she's giving you a baby. Kalau dulu dia cantik ramping, tapi sekarang dia tak secantik dulu, ye la dia nak kena jaga anak itu ini, ingat senang ke nak beranak? Huhu!

Sampaila M ni cakap kat aku, pastu aku senyap2, forward mesej viber dia kat laki dia. And sekarang aku tengok jalan pun da sama2 semula. Alhamdulillah.. =) Kadang kita lepas pandang, bini memang la jalan pelan2 bawak anak, tapi dia tu nonong je di depan.

Typical man la kan, masa mula2 nak mengorat dulu bukan main lagi itu ini nya.  Pada kita benda kecil2 pun dia prihatin lagi. Tapi bila da go on for a long time in a relationship, bila da stabil, bila da in comfort Zone they didnt really care and concern at the small things. 

Kalau dulu si S dengan pakwe dia selalu berbalas mesej, tapi bila da 1,2 tahun bersama nak text sms 5 keping shari pun payah, senang cerita call je. Mula2, tiap2 hari call 30minit, lama2 15 minit.. Pastu 5minit je. Jadi, kalau ko hilang makwe ko nanti, ko jangan sibuk2 nak gelabah. Ko yang abaikan dia dulu, take for granted. You just giving chance to others to be better than you. 

Ini semua bukan aku saja reka, tapi ni semua kisah kawan2 aku. Aku banyak jadi bahu tempat sahabat teman meluahkan rasa. Kadang bila da lama bersama, keadaan akan jadi suram. Memang orang cakap senang, haa kawin je la cepat2, tapi kita tak tahu masalah dorang. Kalau da rasa  relationship da muram, masam kusam, cuba cari cara nak spice up semula, macam mula2 kenal dulu. Ada banyak cara, cari dalam buku, cari dalam internet. Bersepah2, please give some efforts to save ur relationship! ^_^

Kisah entri aku kali ini, ada dinyanyikan oleh Pink. Hakikatnya jalan cerita cinta macam ni sering berlaku dalam hubungan. Beware with 'Comfort zone'!


Cuba renungkan bait2 lirik lagi Pink ni :3
Pink ft. Nate Ruess

Right from the start
You were a thief
You stole my heart
And I your willing victim
I let you see the parts of me
That weren't all that pretty
And with every touch you fixed them

Now you've been talking in your sleep, oh, oh
Things you never say to me, oh, oh
Tell me that you've had enough
Of our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

I'm sorry I don't understand
Where all of this is coming from
I thought that we were fine
(Oh, we had everything)
Your head is running wild again
My dear we still have everythin'
And it's all in your mind
(Yeah, but this is happenin')

You've been havin' real bad dreams, oh, oh
You still lie so close to me, oh, oh
There's nothing more than empty sheets
Between our love, our love
Oh, our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
I never stopped
You're still written in the scars on my heart
You're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, tear ducts and rust
I'll fix it for us
We're collecting dust
But our love's enough
You're holding it in
You're pouring a drink
No nothing is as bad as it seems
We'll come clean
.............................

Si lelaki tu cakap... 
'I thought that we were fine'...
Sebenarnya, dia langsung tak tahu, yang sikap dia tu sendiri membunuh hubungan mereka. Please, dont be ignorant, dont take someone for granted after giving big effort to win her/his heart.

Sekian,
Happy reading... =)




Nota kaki: hey Benji, i miss the old us, the way we used to be. Sending silly remix techno song, ET, wiggle2 yeah.. Blaa blaa... And yet, i miss the crazy code we used to play around. But now, it is really hard for me to get a damn reply comment from you. Even mentioning ur name, you wont come up. Anyway, the old Benji always win my heart. He is the reason why i put him in my heart. But seems now, i lost my Benji. I've seen Dody and his partner, i've seen Zatil situation. Indeed, you already know how is Dody and the rest... Em im sad for ur lost Benji. Perhaps we should take a break. Farewell.


Aku dan Binatang belaan.

Semalam macam biasa, rutin hari Khamis aku tukar air tangki anak penyu. 
Sambil2 siphon out the water tu, borak2 ngan Timah, sambil2, terangkan tag nombor anak penyu. Dulu pening jugak nak pikir macam mana nak tag anak penyu ni, nak tindik flipper dia, tak boleh, sebab beliau ni kecik lagi. Last2, figure out, kita boleh la guna UNI Paint.




           Keadaan masa tukar air. 


Anak2 penyu ni membesar, jadi karapas dia akan 'moulting' gitu la, sebab tu tanda cepat hilang. Marker ni biasa orang guna nak buat art kat cermin atau gelas. Nice colour. Timah guna yang ni jugak untuk tag ketam2 dia. Dulu aku guna liquid kat anak2 penyu ni hehe! 

Lecturer Genetik cakap, binatang dan pokok2 ni sebenarnya tahu samaada kita ni sayang kat dorang atau tak.  Diorang lebih tahu dari manusia. Macam kalau kita syok kat orang tu, tapi orang tu taktau kita syok kat dia kalau kita tak cakap, tapi makhluk2 tak boleh berkata2 ni lebih tahu sebenarnya kita betul2 sayang kat dorang ke tak. Kalau kita timbang dia, ukur pastu buat ala kadar macam tu dia tahu la kita ni macam ni. Aku plak, tiap2 kali ukur mesti cakap2 ngan dorang. Geram! Budak2 ni comeyy sangat! ^_^. Dr. kata kalau kita jaga dorang elok2, dorang pun akan jaga kita elok2. Menarik kan? =) macam mana dorang jaga kita? Ye la jaga kita dengan dorang takkan mati, dorang sentiasa sihat aktif bahagia... Pastu aku terfikir, ada logiknya jugak. Start dari bulan tujuh, da almost 3 bulan aku jaga anak2 penyu ni. Dari pulau bawak le ke mainland. 




Tiap2 hari kalau nak bagi makan, mesti dorang berebut2 kat tepi tangki tu. Ya allah, sayangnya dorang! Pagi tadi, masa bagi makan, si J dengan D jenguk2, kpala kat tepi tangki, macam mintak dibelai, seolah mengadu yang dorang kena buli, flipper dorang kena gigit. Sob sob. Tadi cek2, J ngan D tak da kecederaan baru da, nampak flipper macam da oke skit, tapi still kesian sebab kena gigit :"( 

Nampak tak flipper depan D, kena geget skit. Lama aku duduk perhatikan dorang. Bimbang takut ade yang mengigit. Kalau dorang berani attack depan mata, memang ada la yang kena kurung nanti. Rasakan!

Dari kecik, kita dihadapkan dengan cerita seperti Bambi, Lion King and also Finding Nemo. Dorang boleh berkata2 dan bercakap sesama dorang. So dari kecik kita di set macam tu kan. Tak salah pun sebenarnya. Yea animal interacts among them, tapi Islam ada beritahu, setiap benda yang hidup, mereka sentiasa berzikir pada Allah. Macam ikan, penyu, landak ke apa... Setiap bukaan mulut mereka, mereka menyebut dan berzikir pada Allah. Bahkan batu pun sentiasa ingat pada Allah. Sebagai Islam, kita prrcaya benda tu. Tiap2 kali nak bagi makan, aku mesti bagi salam kat anak2 penyu ni. Hewhew! Biarlah dorang ini penyu Islam. Haha! :D

Lepas settle bagi makan anak2 aku, aku jenguk2 kat ketam2 projek Timah. Syok jugak tengok ketam ni. Ehehe! 

Best tengok ketam2 ni makan. Satu fakta menarik pasal ketam ni, bila dorang rasa terancam dorang akan putuskan pincher dorang. Eeemm apa ek pincher ni, haa sepit besar tu. Sepit tu tumbuh semula bila dorang nak bertukar kulit (moulting) bila nak jadi lagi besar. ^_^

Dekat akuatrop UMT ni ada lobster!!! Aaargh! Rasa nak amik buat balik, masak merah! Aaumm!

 
Besarr gilaa! Geram! Hohoo! Dorang buat research pasal makanan lobster ni. Satu lobster satu tangki. Huhu! Gojes! 😱

Yang ni masih juvenile. Hoho~!

Kat Akuatrop ni, macam2 ada. Lobster, udang, udang galah, ketam nipah, siakap, tilapia, plankton pun!!! Terbaru ni, ANAK PENYU in da house! Ohooho~!


       Oke, kami da siap uruskan binatang belaan kami. Ehehe! Jom balik!



Hari Jumaat yang hening.
Happy reading. ^_^




Nota kaki: sayangilah haiwan, sesungguhnya, setiap detik, kita mengancam kehidupan mereka.


Mama and hoglets! Muuuaaahh muuuaaahh sayang korang banyak2! :-*

Thursday, October 3, 2013

Petang ni

Pkul 1.49 tgh hari.
Khamis.
Atas comforter.

"Weeeddd... Mung ngantok ke?"
"Eemm dok laa sangat..."
"Jom tido... Meh la tido.. Meh la tido..."
"Aahh mung tido la dulu, aku golek2 jap.."










                      10 minutes later









P/s: aku tidur umpama mati. Bangun hidup, kalau tak bangun2 matilah tu.

Monday, September 30, 2013

Tap Taappp Tappers!

Sangat la dramatik tragedinya.
Macam2 hal... mula2 jadi, pastu cancel, pastu kena buat ini, last2 jadi jugak pergi.

Akhirnya, berjaya jugak pergi Tappers Cafe Sabtu lepas..~ wee~ :D

Tappers Cafe ni betol2 depan iCity Kampung Cina, dan betol2 sebelah loji kumbahan. (HAHA)
opss! but dont worry, it is fully hygiene, nothing smelly will dancing around ur nose ^_^

from the bridge. 

Menu dia agak menggoda. Ada something local, Hainan and also Western. Yang paling syok, portion dia mampu buat korang kenyang sampai malam. Haha! *pengsan! Macam mana nak diet, asik buat review pasal makanan je. :3

                        Menu
 Suka kedai yang bila dia bagi menu, pastu they do not wait for us. So, korang boleh write ur orders and amiklah berapa lama masa pun nak decide order. Haha! 
Aku ni pelik skit, kadang kalau waiter tunggu nak take order, mesti aku rasa bersalah sebab bia dia tunggu lama aku buat keputusan. Pastu sebab taknak bagi dia tunggu lama, cincai order je, pastu bila tengok menu lagi awesome, rasa.. humph! (korang rasa tak apa aku penah rasa ni..haa haa) Huhu! So, cara ni paling best, nak gaduh2 berperang menjerit nak pilih menu pun xpe :D 


        Ayam Hainan ni mcm trademark untuk Tappers Cafe ni. Isi ayam yang disalut telur. Aum gojes! 


Benji finally chose Ayam Masak Merah. Aku plak dari semalam lagi menari2, Fish Sweet Sour.

    3 main course untuk dua perut! Hee~ 

Awal2 lagi aku da reserve perut dari pagi untuk lunch, tapi mampu habiskan nasi separuh je. Huhu! Selebihnya Benji cernakan :D Untuk menyahut seruan Demi Somalia, taknak membazir. (Kesian, Somalia tau, they are starving, and scarcity of food happen everywhere :"( kita plak senang2 bazir menyahut seruan syaiton) 

Nomnomnom time! 



Choc milkshake flooding on my tastebuds! The best thing, tak muak macam Secret Recipe yang aku penah try. Hewhew!


Muka kekenyangan...

Dengan hati kenyang gumbira, slowly creeping carrying  'spare part tyres' to BIG
BAD WOLF! 😱
Benji has no idea at all what is 'Serigala Besar Jahat'. Huhu! Pelik la, berapa kerat je yang tau pasa BBW ni. Da tu buat kat public library Kuala Terengganu, who would notice ada event kat sini. Aku pun tau last minute, ramai yang taktau sebab takde promo. Huhu!

        Tempat2, kereta dulu yang dia serbu. Ish ish ish! Tapi memang nak pengsan la tengok buku automobile murah2, dengan gambar2 kereta yang sangay awesome and rare! Dari harga 150++ jadi rm50 lebih je. Huhu!

Tapi banyak novel fav author aku takde. Tak tau la samaada da habis ke atau memang takde. Judith McNaught tak dapat dikesan, kalau Sophie, ade dalam 4,5 je. Huhu aku sempat la rembat dua. Hehe! Tak tahan tengok harga murah sangat :3 first time Big Bad Wolf kat Terengganu. Sepatutnya buatlah kat TTC, baru gempak ni, kat Pustaka Awam ni... alaahaai~

Akhir sekali, pulang dengan hati yang gumbira :3

Take care!
Happy reading ^_^




Nota kaki: jangan lupa baca doa makan, dan doa lepas makan, InsyaAllah makanan tu akan lebih barokah :)


Penaja bersama, bergambar dengan buku Sup Ayam. 


Happy reading! XOXO



Thursday, September 26, 2013

Oh Tappers!





Tap tttaaaapp taapppp taapppers!
*gagap, tap tap tap air liuq meleleh.

I've been craving to go to Tappers, long time agoo...
But, there's no Tappers in Kuantan, Kelantan, Kedah, Penang moreover Terengganu.

But, suddently...
(Shine bright like a dimond)
I was soo surprised when seeing Tappers is now OPENED in Kuala Terengganu!
Im gonna die! (Agnes voice :D) Tappers dalam Terengganu kot. My goodness!

Nescaya, nanti kalahlah Uncle Chua jika Tappers semakin berleluasa. hoho! :D
Da cun2 set masa, nak pergi Tappers kat area Kampung Cina ni Sabtu ni, tup2
tak jadi plak. Buat penat je aku melamar Benji ajak pergi Tappers, tapi takpela.
Dia lebih rela cancel date temankan kawan dia yang tiba2.. (tiba2 oke) ajak pergi Kelantan.
Sob sob...

Buat anda2 di sekitar Terengganu yang ada kelapangan hujung minggu ini,
silalah ke Tappers, amik set lunch. wuii menggoda2, menari2 depan mata hee~
Tappers Cafe merupakan sebuah cafe yang ala kolonial Enggeris gitu.
Hiasan dalaman dia mostly white and very cozy.
Kawan2 aku cakap makanan dia best, sooo i really wanted to try... sob sob!
Sekarang pantang ade kedai makan best2 kat Terengganu,
rasa macam kena tarik2 tangan je suh menerai kedai tu. hikhikhik!

Nak tahu lebih pasal Tappers Cafe yang berjaya buat aku drooling sampai kaki ni, cek sini.
Tempat yang sesuai untuk korang lepak2, very breezy ambience with the interior indeed.
They also have open air table for smokers especially. =)
Disebabkan aku yang propose Benji nak ajak lunch kat sini, jadi aku da studi la.
Bila aku da studi, banyak la aku godek2.
Haa, korang boleh tengok sini untuk tau Set Lunch dorang. *Drewling! :P~
Drink untuk Set Lunch tu boleh pilih, ada satu nama ape ntah, macam suspen je nama dia,
tapi sirap bandung je pun. haaa haa.. ni kawan aku la ni cakap. (sob sob sebab aku tak pegi lagi)
Tadi macam biasa, sebelum aku pergi satu2 tempat tu, aku selalu godek2 TripAdvisor kat iPhone dulu, tup2 keluar la Tappers Kuala Terengganu ni, ada la dalam 5,6 reviews.
Ranked yang ke9 antara restaurant kat KT ni.. (woooo)
Nanti aku pergi, aku kasi review kat tripadvisor jugak naa.. hehehe~
Pergi ngan si Penyu la senang, bagi makan pellets je tak banyak hal.  :P *hiks


gambar ehsan google.


ehsan google.

okelah,
buenos noches!
Cuidate!
Slow2 angkat kaki nak masuk bilik, esok ade family day.
Sabtu yang malang.sob sob~


nota kaki: apa boleh buat taik kambing bulat. tido sambil megigit hati.













Tuesday, September 24, 2013

Pipi and hoglets! Aum!

They are sooo cute! Im gonna die! 
Pipi + Puni = 4 cute hoglets!
Dorang beranak 20 Ogos aritu. Hoho~



Sekarang empat2 ekor ni ade orang nak beli, tapi aku plak rasa alahaaiii~~ sayanggnya nak jual. Da le masing2 manje awww aww sangat! Geraam!

Dua jantan, dua betina. Hewhew!

This is Pipi 

Very dark snowflakes. ^_^

Pipi adalah seekor ibu yang penyayang dan sangat baik hati. She even trust me to hold her hoglets. Baiknye!

Puni plak, bapak yang pemalu. Ehehe!
Ni adalah Puni. He is Salt and Pepper.
Sangatlah pemalu. Tak bleh duk diam langsung, manjang nak menyorok je. Ehehe! 

Sekarang aku dan Benji ada cucu daa. Weee~ ehehe! 
Papaa and Puni. ^_^


And here.....
Mamma and grumphy Puni! Ehehe! (Abaikan tudung yang berkemut mcm belacan tu. Haha)

Comel tak dorang?? Haaa baik calap comel! Comel kan??? Eheehe!
Korang rasa tak apa aku rasaa? Aaaaa aku rasa nak lambung3 je dorang ni, geram comey sangatt!!! 😱😱😱 haha!



Nota kaki: Sesiapa yang bela Hedgehogs di sekitar Terengganu boleh la roger2, kot2 kita boleh buat TTS gathering sesama, bawak anak2 durian ni main2 ^_^ meh join 'Terengganu Hedgehog Lovers' 

Baring atas Patrick


Baring kat perut Patrick.
Kaki disilang,
Mata pun da kelam.
Sekarang, asal nak ke 11 malam je,
Mesti mula la mengantok sakan.
Adoii! Mcm mana nak stay malam2..

Tangan kiri da mula rasa lenguh lepas derma darah tadi. Alhamdulillah, berjaya derma untuk kali kedua. InsyaAllah, akan terus menderma selagi termampu.
;)




Nota kaki: wajah rahsia hati. 

Rindu kat Itting. 😘😘😘
Lucu muka baby GIRL ni tdo. Hehe

Saturday, September 14, 2013

Selepas bertapa di pulau...

Tanggal 1 Julai 2013 aku mula masuk Chagar Hutang untuk buat Projek Tahun Akhir. Seruan Dr. Juan suruh aku stay pulau 2 bulan berjaya disahut apabila tanggal 1 September 2013 aku ngan anak2 penyu keluar ke pulau. Sekarang anak2 penyu sihat di akuatrop UMT.


Sabtu
12:01malam

Aku tak tahu nak start menulis macam mana. Korang rasa tak ape yang aku rasa? Haa, mesti tak rasa kan. Bila korang ada banyakkk banyak banyak menda nak cite, pastu tak tahu mana nak mula. Aku baru perasan. Bulan Ogos, langsung tiada coretan *sigh. Aku tau blog aku da mula ditinggalkan :D heee~
Maaf, berada di pulau yang serba tiada dari segi kuasa letrik, coverage telefon betol2 buat aku macam Lost In The Jungle :D hari2, masa dihabiskan bersama penyu tercinta. Pagi petang siang malam menikmati muzik si bayu, nyanyian si murai, usikan si monyet. sungguh, sungguh aku rindu waktu2 di Chagar Hutang =)

Projek Tahun Akhir 1

Projek Tahun Akhir 1 - cucuk probe dalam sarang penyu!

i miss her soo much!

Banyak benda nak cerita.
To make it short, 
aku putuskan, 10 perkara yang berlaku 
yang aku rasa aku nak tulis. 
yang aku rasa aku nak share. lalalaa~ :P


1. 2 bulan aku kat Chagar Hutang, mengamalkan cara hidup asli kontemporari.
Hanya da tenaga solar, kena pandai2 jimat, kalau mendung tak boleh nak cas battery.
Tiada hiburan elektronik, tiada liputan telefon, langsung! Nyamuk bukan sahaja
aktif dimalam hari, malah siang hari turut berleluasa dengan girangnya. 
Terasa sangat 'mesra alam' auuww!

2. Kaki aku berbelang, muka ada 2 tone. tangan ada banyak stickers baru hadiah daripada
nyamuk Chagar Hutang dan sand flies. oh i lap u olls!

3. Nak tahu pasal kehidupan aku di Chagar Hutang, simply #wid_fyp or #chagarhutang. Ada aku buat souvenir kat Chagar Hutang sebelum berakhirnya projek disana. The only Tulisan Jawi there.
i made it in the last night there... :)

4. Masa kat pulau Benji text, masa tu duk lepak2 kat Long Beach Redang. Pipi da beranak.
ada empat ekor hoglets! Aaaaa im soo exciting!
Sekarang anak2 durian tu tak buka mata pun lagi. ehehe!
(Gambar Pipi dan anak2 will coming so sooooon. ^_^ )

5. Payah la kalau nak satu benda tu, pastu tunggu je. Baik kita mintak terus. Haha!
jadi, aku mintak bunga kat Benji masa nak masuk pulau tu. kuikuikuii!
Let he be the first man in my life give me flowers. muehehhee!
He knows what flowers i adore to. kuikuikuii~

two stalks of sunshine 'you are my sunshine'
two stalks of  pink carnation 'thanks for your love'
statics 'forget me not'
i tried to not ask him, why he chose two stalk each. 
but i insist to know, i wish i know the meaning before going off to pulau, and lost connection.
two ' you & me' ^_^

6. Aku hanya sempat puasa lebih kurang 3 hari je kat rumah. sob sob sob!

7. Raya tahun ni biasa2 je. 'Kehilangan' mak sdara aku takda la memberi impak sangat. haha!
Cuma sepupu2 mungkin sedikit sebanyak terasa...
we only can hope the best. But we still have a loving family.
Hanya orang yang tak bersyukur dan tak bijak menghargai je sanggup memperjudikan
kebahgiaan keluarga untuk lelaki lain. :"(
Poksue, sedarlah hakikat yang sebenar, semoga Allah merahmatimu Poksue.
Aku hanya mampu berdoa dari kejauhan.
Apa pun terjadi, dun ever take your family for granted.

Hanya inilah keluarga yang aku ada. 
Arbok tegar memakai baju t-shirt oren. Itulah gayanya kalau mak dah takde.
Anak2 comel sanggup ditinggalkan, hanya kerana tuntutan kemahuan sendiri.
Takpe arbok, chesue akan selalu menyayangimu, sampai bila2 sayang :)
Tahun ni, ada orang baru sambut beraya dengan kami.
Itting in the housee! Di riba sugarmummy, sopan memakai headband. ehehe!


8. Tahun ni geng2 LC datang serang rumah. kuikuikuii~

1. Geng2 TLRC   2. Aku dengan Shima   3. Jemput2 makan!   4. Kak ayie dengan Itting   5. Di kebun salak.

9.  Tahun ni ramai betol intake baru masuk ke UMT. Sampai penuh asrama. ish ish ish!
Dan baru2 ni, ade satu freshie yang buat aku tercari2 beliau di malam pertama 
sesi ramah mesra mentor mentee junior senior. haha!
Penat aku cari beliau, tapi tak jumpa, last2, jumpa geng2 beliau aje.
^_^ Selamat menjadi warga Samudera dik.
Kos ini sungguh menerujakan! aaaum!

10. Gracias for reading! ahaha!
(nak kabor yang aku amik Bahasa Sepanyol sem ni, esok kelas pertama Sepanyol!)
Hajat di hati, bila pegi alHambra mampula nak cakap
buenos dias, me gusta Andalusia! :D 
Cuidate! :-*





nota kaki: Ya Allah, terima kasih atas segalanya. Permudahkan urusan matiku. Berilah yang terbaik untuk Islam, selamatkan Mesir, hapuskan syiah. Hanya itu doaku dari kejauhan. Syahidlah saudaraku, syurga pasti milikmu. Amiin....



Wednesday, July 31, 2013

Terkenang~

6.20pagi
Ramadhan yang ke 20, 1434H

Aku terjaga. Termimpikan nasib sepupu aku pasal pemergian ibu mereka. Pemergian yang bukan ke alam barzakh, tapi seolah pelarian ke tangan lelaki lain. 
Maasa aku keluar  dari pulau untuk mencari line telefon, maa ada bagitau, pasal penceraian satu2 nya bapa saudara dengan isteri dia. Akhirnya talak tiga jua, saat terdengar berita tu dari suara lirih bonda sendiri, terus aku terbayangkan wajah sugul Arbok. Sepupu kecil yang masih bertadika yang paling manja dengan kami semua. Entah macam mana aku boleh termimpikan dia. Allahuakbar... 

Pagi ni seperti biasa, aku tidur di pantai, menunggu penyu. Tapi rasanya, tak sampai 3 ekor penyu pun bertelur. Bulan terang menyinar, sehingga bayang sendiri pun jelas dilihat. Pagi ni, aku pulang ke rumah. Akhirnya... setelah sekian lama berkurun dipulau ni membuat projek tahun akhir. Sesungguhnya, hati betul2 menggamit rindu pada sepupu cilik itu....



"Dari jauh, aku lihat wajah sugul pok sue, menemani arbok di taman permainan. Badannya yang dulu berisi, kini kelihatan begitu susut, mukanya cengkung, dari sinar matanya, seolah terpancar satu kesedihan yang sukar untuk aku tafsirkan. Sungguh aku tidak percaya, itukah bapa saudaraku yang dulu. Ya allah... Ku lihat arbok, bermainan buaian, seolah hanya jasad sahaja yang berbuai, tapi jiwa entah kemana... Terasa pipi ini panas mengalir air jernih dari tubir mata, lantas kuseka dengan telapak tangan.... "


Nota kaki: mimpi.... Mimpi mainan tidur. Kekeke! Hormone swing betei aku ni, terjaga je terus emosional. :D

Tuesday, July 30, 2013

Rindukan Lala Land!


Tiba2 petang ni jari rasa tergerak untuk buka application Blogger kat hp ni. Selama ni dibiar bersawang je, aish! Tulis dulu, publishnya belum. Huhu!
Serasa da berkurun aku tak menulis blog, tiba2 rindu pula pada Oh Lala Land ciptaan sendiri ni. :) 

Tamat je peperiksaan akhir sem ni, aku terus sibuk. Sibuk dengan program penyu tanpa sudah. Haha! 

Berada di Chagar Hutang pada saat ini, betol2 mencabar. Tapi nasib baik projek pertama aku da settle, tinggal projek kedua je yang masih perlu dibereskan.

Sisa cuti semester kali ni lebih banyak dihabiskan di Chagar Hutang berbanding di rumah. Saban kali bila aku telepon ma (bila dapat coverage) maa mesti cakap "tak merasa nak buka puasa dengan adik mana la tahun ni..." *Sob sob! Salah satu pengorbanan besar kena buat demi Projek Tahun Akhir aku. Masuk harini sudah tiga minggu aku disini. 

Pada minggu pertama kat pulau ni, masa dirasa begitu lambat berlalu. Tiap2 hari aku homesick! Haha! Da la coverage takde.  Nak call maa, call buah hati lagila payah. huhuu! Tapi nasib baik staff kat sini baik2 and volunteer slot O 2013 paling superb, and gimme such good beginning to work here! Now, i can adapt to the situation. ^_^

Tadi petang pegi mancing ngan En Adi & En Zaidi, kuikuikuii~ mata aku da menari2 da kerapu sama sotong buat berbuka puasa kejap lagi. 

Nah, amikla beberapa gambar aku berperang atas bot. Hahaa! (Berperang sampai muntah, akhir skali, en zaidi hantar aku balik dulu, pastu dorang sambung mancing. Kikiki~ maaf, the boat yawning really annoyed me, hewheww)

Muka excited, masih belum mabuk! XD

SOTONG MABANG!!


I can smell what The Rock is Cooking! Yeah, En Zaidi ini!

Kui2, Mak Jemah excited main dakwat sotong sampai hitam kuku :P

Akhirnya ikan kerisi idaman hati berjaya ditangkap! :D

Dan ini, ikan favourite gwa. Haha!
Masa ni aku da mabuk2 tapir da. Haha! Sempat la jugak call maa sama Benji buat hilang rindu. ^_^


Take care!
Thanks for reading! :-*
Auwww! Hahahha!


Nota kaki: Chagar Hutang gimme me enough time to find myself again. Such a perfect getaway from any hectic life. Sweet escape and enjoy with the turtle!

Mak Jemah aka Wid dan projek anak penyu belaannya. XD hahaa!
Toooodleees~!

Monday, June 17, 2013

My Second Purchase at Kulkith


Hi guys!
Korang pernah dengar tak kasut jenama Kulkith? Kasut ni handmade, made in Indonesia. Kasut ni for those yang rasa nak cari kelainan, kasut2 rare, and also kinda of ethnic vibes gitew. Awww mak jemah loike! *oke Ceplos masuk jap.

My first purchase is kasut strap2 berbatik ni. Feeling soo good wearing this shoes.


Macam biasa, saiz kaki aku. Saiz 40. Kasut Kulkith ni lebih kurang ukuran saiz kasut Vincci je. You guys can simply find Kulkith Shoes at facebook. But i usually made order with my friends, just find I've Got Dibs page on facebook to make
Preorder shoes. Hohoo~


Wearing Kulkith shoes at Turtle Alley! ^_^, this shoes sponsored by Benji :D

So, second purchase ni aku order diam2. Yang ni baru je sampai tadi. Hewhew!

 
Ni, kasut Chiang Mai! Whooaah! Lepas je abis last payyyper last payyyperr tadi, tengok2 kasut da sampai.. Suke betol hati kita. Hohoo~

Another thing suke pasal kasut ni, i love the packaging! Smart! ^_^,


Alya always came out with a drawing at the parcel. So sweeet! Hehe!

Kulkith bukan sekadar ada kasut, so you guys can check it out or else thou regret forever. Kikkkiki *over plak!

Cool shoes!

Bags pun!! Whohohooo!
Okelah! Payper pun da habis, esok nak ke Pulau Redang da, hehe! Vacation! 
Bukan vacation sangat pun, ada Turtle Awarenes Program. Later i'll update about this turtle turtley ni heheh!


Take care! Have a nice day! 
Happy reading! 



P/s: for those love vintage and art and different... Do check it out! ^_^,

Spreadthelove at Turtle Alley.